Up & Down Dance

Speciaal voor dansfans met een verstandelijke beperking geven wij een super leuke dansles: ‘Streetdance Up & Down’. De ‘Streetdance Up & Down’ les wordt elke woensdag met veel plezier gegeven en begint om 16.30 uur en duurt 45 minuten.

Dansfans met een verstandelijke beperking vanaf 8 jaar zijn van harte welkom!


Een mooi verhaal van een moeder, lees en ontroer:

Lieveke (verstandelijk en lichamelijk gehandicapt) is gek op dansen.

Keihard schalt er al jarenlang K3 en de nieuwste dance-hits uit haar stereo op haar kamertje. In de auto zingt en danst zij graag mee met de hits op SLAM! FM.

Natuurlijk gaat Lieveke naar links als iedereen naar rechts moet en ja zij draait een rondje als iedereen juist stil moet staan. Maar het aller belangrijkste, zij geniet! Lieveke geniet zo ontzettend veel van dans, ervaart het in elke cel van haar lijf, het is zo puur. Hoe mooi is het dat zij in haar eigen woonplaats Hilversum danslessen kan volgen? Het is prachtig.

De omgeving maakt of handicaps geaccepteerd worden. Gewoon mee kunnen dansen tussen de ‘gewone’ kinderen binnen een echte show bijvoorbeeld op een echt podium. Magischer kun je het haast niet krijgen als moeder van een gehandicapt kind. Gewoon meedoen. Talent en plezier benutten en door de beperkingen heen durven kijken. Zoveel mogelijk samen. Je bent al vaak genoeg de uitzondering.

Dit is de absolute top van emancipatie voor het gehandicapte kind. Ik zou er tranen van in mijn ogen krijgen. Het feit gewoon ook mee mogen doen. Stralend tussen de ‘gewone’ kinderen.

Chapeau voor de danslerares die dit mogelijk maakt. Zij geeft hiermee een werkelijk ontroerend voorbeeld van mogelijkheden mee aan mijn dochter, namelijk: ZIJ mag er zijn!

En voor de ‘gewone’ kinderen bij Fit by Rox is dit een prachtige leerschool. Lieveke leert van hun maar al die meiden zeker ook van haar: anders zijn hoeft niet erg te zijn straalt zij uit. Een inclusief maatschappij, echt samen voor het ‘gewone’ gehandicapte kind.

Benut je mogelijkheden, geniet en DANS met ‘Streetdance Up & Down’!

 

Onderzoek door Universiteit Gent:
Danst jouw kind met een verstandelijke beperking graag door de huiskamer? Of beweegt hij of zij vrolijk op de muziek die aan staat? Dan is het zeker de moeite waard om een keer de stap naar een dansschool te wagen.

Dansen is niet alleen leuk voor kinderen met een verstandelijke beperking, maar ook heel goed. Uit een onderzoek van de Universiteit Gent onder ouders van kinderen met een verstandelijke beperking en professionele dansdocenten kwamen meerdere voordelen naar voren. We zetten de vijf belangrijkste op een rij:

1. Groepsgevoel

Het voordeel van dansen bij een dansschool of dansclub, is dat jouw kind onderdeel van een groep wordt. Dat hij of zij wordt opgenomen in een groep is erg belangrijk en dat kan al een gevoel van beloning en plezier geven. Zeker als er met de groep naar een show of optreden toe wordt gewerkt, kan dat gevoel alleen maar sterker worden. Ze leren ook samen te dansen.

2. Sociaal contact

Tijdens danslessen leren kinderen niet alleen dansen, maar ze krijgen ook sociale vaardigheden mee. In het onderzoek gaven ouders bijvoorbeeld aan dat hun kinderen door de danslessen beter gehoorzamen en meer geduld hebben. Ook zagen deze ouders dat ze in de omgang met andere kinderen groeiden.

3. Zelfbewuster

Het dansen zorgt er bij de kinderen voor dat ze het gevoel hebben dat ze iets kunnen. Dat is belangrijk, want dat maakt jouw kind zelfbewuster. De ouders in het onderzoek zagen hun kinderen opbloeien in de dansles, omdat ze zich zelfstandiger en vrijer voelden. Een vader gaf aan dat hij een metamorfose ziet bij zijn zoon als hij de danszaal in stapt: “Hij voelt zich als het ware een kop groter.”

4. Verbetering motoriek

Kinderen met een verstandelijke beperking bewegen vaak minder en moeten daarom toch wat meer uitgedaagd worden. Dans is daar volgens de dansdocenten ideaal voor. Zeker omdat ze door het dansen een aantal motorische vaardigheden als balans en oriëntatievermogen verbeteren. Een ouder geeft in het onderzoek bijvoorbeeld aan dat haar kind veel beter links en rechts kan onderscheiden door de dansles.

5. Beter leren en onthouden

De dansdocenten die met kinderen met een verstandelijke beperking werken, zagen ook een verbetering van de cognitieve ontwikkeling, oftewel het leren en onthouden. Imitatie is bij die ontwikkeling erg belangrijk, en dat is precies wat ze bij dans de hele tijd doen. Het onthouden van pasjes en het verbanden leggen tussen alle opvolgende bewegingen draagt volgens de professionals ook bij aan het beter kunnen leren. Bron: Universiteit Gent

Ook enthousiast en wil je graag een proefles aanvragen of wil je meer informatie omtrent de Streetdance Up & Down les? Neem dan contact op met Roxanne Cools van Fit by Rox. Stuur een e-mail naar info@fitbyrox.nl.

(foto’s Julie Oliver)

Vraag een proefles aan

Achterom 148A | 1211 PD Hilversum | T. 035-544 52 90 | E. info@fitbyrox.nl
Privacybeleid